Piagam Bahagian

Tertakluk kepada dokumen yang lengkap, kami berjanji :

  1. Melaksanakan program dan aktiviti sukan IPT yang terbaik selaras dengan DPSIPT dan Dasar Sukan Negara bagi memenuhi aspirasi negara dalam pembangunan sukan Negara.

  2. Memberi sumbangan dan komitmen penuh di dalam Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan (JKPS), Jawatankuasa Bersama KBS/KPM/KPT dan jawatankuasa-jawatankuasa kecil di bawahnya.

  3. Mencapai sasaran 30% atlit negara terdiri daripada atlit pelajar dengan memastikan kemasukan atlit pelajar yang berkelayakan, berpotensi dan berprestasi tinggi ke IPT bagi setiap sesi pengambilan pelajar.

  4. Menyalurkan peruntukan tahunan pembangunan sukan kepada Majlis-Majlis Sukan IPT termasuk IPTA, IPTS, Politeknik dan Kolej Komuniti.

  5. Memastikan penganjuran kejohanan dan aktiviti sukan yang terbaik di peringkat IPT, kebangsaan mahupun antarabangsa.

  6. Memastikan persediaan terbaik kepada kontinjen negara bagi penyertaan ke kejohanan antarabangsa seperti Sukan Universiti ASEAN (AUG), Sukan Universiti Dunia, Kejohanan-kejohanan Universiti Dunia, Sukan Tahunan Malaysia-Indonesia, Sukan Tahunan Malaysia-Thailand dan lain-lain temasya/kejohanan yang dianjurkan setiap tahun.

  7. Menyelaras permohonan dan pembiayaan Biasiswa Sukan KPT kepada pelajar-pelajar yang layak dengan peningkatan 10 % pada setiap tahun.

  8. Memastikan atlit yang cemerlang menerima Biasiswa Sukan KPT dan Skim Kecemerlangan/Kebajikan Insentif, dan Penyelidikan Sukan (SKIPS) sekurang-kurangnya sekali setahun.

  9. Menyelaras kelulusan bagi sekurang-kurangnya 10 Program Khas (Pembangunan Sahsiah) Pelajar dan Program Pencegahan Dadah/HIV/AIDS di IPT di bawah Pejabat Menteri dan Timbalan Menteri setiap tahun yang berimpak tinggi, melangkaui sempadan IPT dan berskala besar.

  10. Menyelaras kelulusan pengagihan peruntukan Program Khas (Pembangunan Sahsiah) Pelajar kepada IPT berkaitan tidak melebihi tempoh 2 minggu selepas kelulusan pegawai pengawal diperolehi.
Read 5631 times